Current Affairs Current Affairs - 27 December 2017 - Vikalp Education

Online Vikalp, Current Affairs, Current Awareness, General Awareness, Aptitude Classes, Daily News, General Knowledge, GENERAL AWARENESS FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

Current Affairs - 27 December 2017

General Affairs 

India planned cross-Line of Control strike soon after Pakistan violation: Blow-by-blow account
  • More details are coming out as to the planning that went into Monday's operation where Indian troops killed at least four Pakistani soldiers .

    India's move was in retaliation to Pakistan's cease-fire violation on Saturday. Here's a blow-by-blow account of what transpired on that eventful night:

    * According to sources, a retaliatory strike was planned immediately after an officer and three soldiers were killed in a Border Action Team (BAT) operation in the Keri-Rajouri sector on December 24.

    * The Indian Army was looking for a place which they dominated and the terrain favoured them.

    * Rawalakot-Poonch sector was identified and soldiers-most likely special forces-sneaked across the LoC opposite Pakistan's Rakchoukri Post on the intervening night of December 24/25.

    * The BAT group lay waiting for about 12 hours inside Pakistan.

    * The team creeped close to the Pakistani post and was about 300 metres inside Pakistan.

    * Using the cover of darkness BAT personnel laid explosives on the possible routes the Pakistani soldiers may use.

    * At dusk on December 25th the explosives went off taking the Pakistani soldiers by surprise.

    * Pakistani soldiers bunched up and tried to run away, making themselves easy targets for Indian Army to pick.

    * The gun fight lasted for about 10-12 minutes.

    * At least four Pakistani personnel were killed.

    * In the ensuing commotion the BAT group crossed the LoC and returned to their base.

    By killing the Pakistani soldiers India gave Pakistan a taste of its own medicine. On Saturday (December 23), Pakistani personnel targeted an Indian Army patrol at Brat Gallain Keri sector. Four soldiers were martyred.

    The government has identified three of them. According to an army spokesperson: "Major Moharkar Prafulla Ambadas, Lance Naik Gurmail Singh and Sepoy Pargat Singh were grievously injured during the ceasefire violation and succumbed to injuries. Two other personnel also sustained injuries and are under medical treatment."

Army crosses Line of Control, kills 3 Pakistani soldiers to avenge deadly attack on Indian troops
  • Pakistan got the taste of its own medicine as Indian army troops crossed the LoC and killed 3 Pakistani soldiers on Monday. The Indian army had lost four of its army personnel in a cross border fire on Saturday.

    The fresh incident involved Indian troops crossing the LoC to plant Improvised Explosive Device (IED) in the Rawalkot sector of Pakistan. The ensuing exchange of fire saw three Pakistani soldiers killed.

    Army retaliated in same way as Pakistan did to kill four Indian troops. Indian Army troops crossed the LoC to plant IEDs across the border and then killed three Pakistani soldiers in firing across the LoC. The incident has reportedly happened in the Rawalkot sector of Pakistan across the LoC. This was in retaliation to the four Indian Army personnel killed on Saturday in ceasefire violation by Pakistan.

    This is the first time that army crossing the LoC as a retribution has come so vividly in public discourse after the surgical strikes post Uri Terror attack.

    "Major Moharkar Prafulla Ambadas, Lance Naik Gurmail Singh and Sepoy Pargat Singh were grievously injured during the ceasefire violation and succumbed to injuries. Two other personnel also sustained injuries and are under medical treatment," an army spokesperson said.

    "The incident started when Pakistani troops targeted the Army patrol at Brat Galla in Keri sector at around 12:15pm in which the three soldiers were injured fatally," he said.

    Major Ambadas, 32, belonged to Bhandara district in Maharashtra and is survived by wife Avoli Moharkar, while Lance Naik Gurmail Singh, 34, belonged to Amritsar district in Punjab and is survived by wife Kuljit Kaur and a daughter.

    Sepoy Pargat Singh, 30, belonged to Karnal district in Haryana and is survived by wife Ramanpreet Kaur and a son, the Army has informed.

    "Major Ambadas, Lance Naik Gurmail and Sepoy Pargat were brave and sincere soldiers. The nation will always remain indebted to them for their supreme sacrifice and devotion to duty," an Army statement said.

    In the last six months, the Indian forces have been given instructions to avoid falling prey to ambushes from Pakistani forces or the Border Attack Team (BAT) of Pakistan.

    The Indian forces have been giving a fierce response to Pakistani manoeuvres to violate cease fire to facilitation infiltration across the LoC.

BJP Karnataka chief Yeddyurappa booed away by farmers outside party headquarters
  • Farmers in Karnataka booed away BJP state President BS Yeddyurappa when he tried to talk to them outside BJP headquarters there. Talks between the farmers' group and Yeddyurappa have failed to reach a conclusion.

    Farmers have been protesting in Bengaluru for immediate resolution of the Mahadayi river dispute for more than 3 days now.

    The farmers demand Yeddyurappa to ensure an immediate resolution of the Mahadayi water dispute. Farmers in Karnataka are demanding the resolution of the dispute of sharing of the Mahadayi river with Goa.

    Assembly elections will be held in Karnataka some time around May next year. BJP national president Amit Shah is expected to visit Bengaluru on December 31 to hold a core committee meeting about election preparations in the state.

Subramanian Swamy's ideas for BJP party discipline: Indian climate-friendly clothes, no alcohol
  • Western clothes are a part of "foreign imposed slavishness", believes Subramanian Swamy, who also suggested that western attire is not "Indian climate friendly".

    Bharatiya Janata Party Rajya Sabha Member of Parliament also has a few suggestions for his party's discipline: "Indian climate friendly clothes" and no alcohol - the former for ministers and the latter, presumably, for the entire party.

    In a two-part series of tweets, Swamy said he is against "penal action" when it comes to the Constitution's direction to ban alcohol drinks in the country but suggested that BJP ban liqour a part of "party discipline".

    As for as his ideas on attire, Swamy tweeted, "Western dress is a foreign imposed slavishness. BJP should make it of party discipline for Ministers to wear Indian climate friendly clothes".

    Swamy went on to clarify that he simply wanted ministers to promote Indian culture and suggested western economies wanting to invest in India wasn't a valid enough argument not to oppose certain practices.

    This is not the first time Swamy has pitched the idea of traditional clothes for Indian ministers. Last year, the MP courted controversy as well as party anger by tweeting, "BJP should direct our ministers to wear traditional and modernised Indian clothes while abroad. In coat and tie they look like waiters."

    The comment was seen as a swipe at Finance Minister Arun Jaitley, who was then in China on a five-day trip.

Heckled, called 'qatil ki maa': How Kulbhushan Jadhav's mother was treated by Pakistan media
  • On Christmas Day, as Kulbhushan Jadhav's mother left a forty-minute-long meeting with her son, she was called "qatil ki maa" (murderer's mother) outside the Pakistan Foreign Office in Islamabad.

    That's what sources quoted that nation's journalists as saying to Avanti Jadhav as she left the premises.

    What's more, Avanti and Chetankul Jadhav were forced to wait in their car, so journalists could heckle them, sources said. India's Ministry of External Affairs has levelled the same charge against Pakistan.

    But the Jadhavs' ordeal began well before that, when they were taken into a shipping container in a parking lot to meet Kulbhushan.

    The former Navy officer, who Islamabad sentenced to death in April on charges of espionage, couldn't hug his wife, or receive the gift his mother had brought with her. A barricade of sound-proof glass separated them.

    There's more. Every time Avanti Jadhav began speaking to Kulbhushan in Marathi, a woman officer turned off the intercom, sources said. India's foreign ministry, too, says conversation in Marathi wasn't allowed.

    She and Chetankul were asked not to eat anything, the sources said.

    JADHAV'S MOTHER NOTICED SCARS: SOURCES

    Yesterday, after photos of the meeting were released, Congress MP and former UN official Shashi Tharoor lamented the "very disappointingly unhumanitarian spirit" in which it was conducted.  One of the images showed what looked like injuries on Jadhav's head and ear, and Tharoor said people "more knowledgeable" than him suggested there were "signs of torture."

    Kulbhushan's mother noticed.

    Avanti Jadhav said Kulbhushan didn't look and feel like the her son as she had known him, and asked why he had scars, sources told India Today.

    They also said she asked him not to lie, and tell the truth: that he was a  businessman.

    Pakistan alleges that Kulbhushan Jadhav was working for Research and Analysis Wing (RAW), India's external spy agency. New Delhi says the former Navy man, who started a business in Iran's Chabahar port, was abducted by the Taliban and sold to Pakistan intelligence agencies.

    "They have insulted the Indian women and their respect. We condemn it," Congress leader Gaurav Gogoi told India Today, after the Ministry of External Affairs said Avanti and Chetankul Jadhav were asked to remove their mangalsutra, bangles, bindi and shoes (Chetankul didn't get her footwear back).

    "We want the Indian government to [make] clear its policy [on] how it will bring Kulbhushan back to India," Gogoi said. "We want the Indian government to take a strong stand."

    Congress national spokesperson Khushboo Sundar had this to say about the treatment the Jadhavs were given: "PM Modi ji says bhaiyon and behnon. This is an insult to his sister (Kulbhushan's wife), and that too on offshore. We condemn this act by Pakistan."

Business Affairs

    India's economy will overtake UK and France in 2018, says report
    • India looks set to leapfrog Britain and France next year to become the world's fifth-largest economy in dollar terms, a report showed on Tuesday.

      The Centre for Economics and Business Research (Cebr) consultancy's 2018 World Economic League Table painted an upbeat view of the global economy, boosted by cheap energy and technology prices.

      India's ascent is part of a trend that will see Asian economies increasingly dominate the top 10 largest economies over the next 15 years.

      "Despite temporary setbacks ... India's economy has still caught up with that of France and the UK and in 2018 will have overtaken them both to become the world's fifth largest economy in dollar terms," said Douglas McWilliams, Cebr deputy chairman.

      McWilliams said India's growth had been slowed by restrictions on high-value banknotes and a new sales tax, a view shared by economists polled by Reuters.

      China is likely to overtake the United States as the world's No.1 economy in 2032, Cebr said.

      "Because the impact of President Trump on trade has been less severe than expected, the USA will retain its global crown a year longer than we anticipated in the last report," the report said.

      While Britain looks set to lag behind France over the next couple of years, Cebr predicted that Brexit's effects on Britain's economy will be less than feared, allowing it to overtake France again in 2020.

      Russia was vulnerable to low oil prices and too reliant on the energy sector, and looked likely to fall to 17th place among the world's largest economies by 2032, from 11th now.

      A Reuters poll of economists in late October suggested global economic growth in 2018 looks likely to quicken slightly to 3.6 percent from 3.5 percent this year - with risks to that forecast lying on the upside.

    GST collection revenue dips by 3 per cent to Rs 80,808 crore till December 25
    • The government on Tuesday released the GST collection numbers for the month of November, which have been received till December 25. As per the latest data, the total GST collection has been Rs 80,808 crore. There has been a continuous decline in the Goods and Service Tax collection for the second straight month. A sum of Rs 83,346 crore was collected as the total revenue collection under the GST for October, received during November. The revenue collected under GST during October for September was Rs 95,131 crore, while the corresponding figure for August was of Rs 93,141 crore.

      The government data suggests around 99.01 lakh taxpayers have been registered under the GST so far till December 25, of which 16.60 lakh are composition dealers who need to file returns every quarter. Around 53.06 lakh returns have been filed for November till December 25. Of the Rs. 80,808 crore collected under the GST up to December 25, around Rs 13,089 crore have been collected as the CGST, while Rs 18,650 crore have been collected as the SGST. Around Rs 41,270 crore went into the government coffers through IGST and Rs. 7,798 crore through compensation cess.

      Further,  Rs 10,348 crore are being transferred from the IGST to CGST accounts, and Rs 14,488 crore from IGST to SGST account by way of settlement of funds on account of cross utilisation of the IGST credit for payment of CGST and SGST, respectively or due to inter-state B2C transactions. Thus, a total amount of Rs 24,836 crore is being transferred from IGST to CGST/SGST account by way of settlement.

      Earlier, the finance ministry, headed by Arun Jaitley, had said the reason for the donward trend in the tax revenue under the GST can be attributed to a number of factors. One of the reasons is that in the first three months, there was an additional flow of the IGST due to the first time requirement of paying IGST on transfer of goods from one state to another state even within the same company. As and when the final transaction of these goods takes place, the credit for IGST is being utilized for payment of SGST and CGST and therefore, the inflow of new taxes is low, it explained.

      Another reason for the decline in revenue is that since the overall incidence of taxes on most of the commodities has come down under GST, it would naturally have some implication on the revenues of the government as well. Besides, the tax administration of the GST is now based on self-declared tax returns, in which the assessee decides on his own how much tax liability he has and claims input tax credit as per his own calculations.

    Anand Mahindra hints at launching 'shiny' new BSA motorcycle in India
    • Anand Mahindra, chairman of Mahindra & Mahindra (M&M), has given a 'Christmas gift' to all adventure motorcycle enthusiasts - a "shiny" new motorcycle from the company's BSA brand. Though date and time of the launch of this new category motorcycle isn't confirmed yet, it surely is good news for those who are looking for something other than Royal Enfield or Bajaj Auto's Dominar. Mahindra and Mahindra subsidiary Classic Legends had acquired UK's motorcycle firm BSA in October 2016. The Indian adventure motorcycle market has been flooded with new launches in the recent past, giving the market leader Royal Enfield a tough time.  Presently Royal Enfield holds 90 per cent of the adventure motorcycle marketshare.

      The India auto maker is reportedly working on the new model for the Indian market. "We're sorry you've missed out on your favourite ride for all these years, Santa...We're working on getting it back for you...A shiny new one, but with all the character of your old steed," Mahindra tweeted on Tuesday. With the tweet, he also posted a picture of Santa riding a BSA motorcycle with "I've retired my reindeer and sold my sleigh, I get around quicker by B.S.A." written on it. From the mid-1930 through the early 1960's, BSA was the world's largest producer of motorcycles. The entry of once-famous British motorcycle brand through M&M has once again brought hopes for the loss-making Mahindra Two Wheelers Limited (MTWL); the subsidiary reported Rs 471 crore losses in the last fiscal year. The company already has four non-adventure category motorcycles in India, including Centuro NXT, Centuro Disc Brake, Centuro Rockstar, and Centuro Rockstar Kick Alloy.

      This year many Indian companies, Royal Enfield and Bajaj Auto, launched products to cater to the premium category customers. Royal Enfield in November unveiled Interceptor GT 650 and Continental GT 650 for the Indian market. The company claims these motorbikes can cruise at a speed of 120-135kmph. Globally, the twins have been built to compete with the likes of Harley Davidson Street 750 and Triumph Street Twin. Bajaj Auto also has a Royal Enfield rival, Dominar, in the market, which is the most powerful motorbike from the company. The motor comes paired to a 6-speed gearbox and also gets a slipper clutch, a first for any Bajaj offering. Bajaj says the Dominar can hit 0-100 kmph in just 8.23 seconds.

    Mukesh Ambani posts biggest jump in net worth among Indian billionaires during 2017
    • The Bloomberg Billionaires Index which calculates the daily ranking of the world's richest people based on their net worth says it all. The index which is a dynamic measure of personal wealth shows Mukesh Ambani who is on the 20th spot saw a net worth growth of $17.4 billion, scaling 76.3 per cent year-to date (YTD). The biggest share of his net worth consists of his Reliance Industries equity.

      Moreover, of the 23 Indian billionaires in the top 500 list, Mukesh Ambani saw the highest jump in his net worth YTD in dollar terms. This was followed by Adani group's founder Gautam Adani whose net worth increased $5.6billion YTD.

      The next to follow were rank 47 Lakshmi Mittal and rank 61 Azim Premji whose net worth increased $5.13 billion and $5.09 billion YTD. Dilip Shanghvi , founder of Sun Pharmaceutical Industries who is ranked 120 in the list was the only Indian billionaire who saw a decline in his fortunes. His net worth declined by $955 million YTD.

      Bloomberg billionaires index; rank as on Dec 26, 2017. B: billion; M : million
      However, it is interesting to note that Radhakishan Damani, the founder of Avenue Supermarts who is ranked 244 was among the top 5 biggest movers in the top 500 list of rich billionaires in terms of per cent change YTD. Damani with a net worth of $ 6.76 billion saw a significant growth of 253.4 per cent in his fortunes YTD.

    Sensex closes above 34,000 for first time, Nifty at 10,531 level on rally in metal, healthcare stocks
    • In a historic day for Indian markets, the Sensex and Nifty closed at record highs three sessions ahead of the New Year on upbeat investor sentiment in metal and healthcare stocks.

      The Sensex which hit the 34,000 mark for the first time ever in early trade, gained steam during the last 30 minutes and rose 70 points to close at 34,010 level.

      The Nifty too rose 38 points to 10,531 level after hitting an all time high of 10,545 intra day.

      Bharti Airtel (2.59%), Sun Pharma (1.88%) and YES Bank (1.74 percent) were the top Sensex gainers on Tuesday.

      The Jet Airways stock closed 8.66% or 65.60 points higher to 823 level on the BSE.after it came out of the Futures and Options ban on Tuesday. On the NSE, the stock closed 8.24% higher at 821.4.

      Market breadth was positive with 1678 stocks closing higher against 1071 ending lower on the BSE. 219 stocks on the BSE were unchanged.

      Metals and healthcare stocks led the rally with the metals index closing 178 points or 1.23%  and the latter rising 123 points on the BSE. The BSE saw its all 19 sectoral  indices closing in the green.

      Reliance Communications chief Anil Ambani said on Tuesday the company would reduce its debt by about Rs 250 billion ($3.90 billion) through the sale of some of its spectrum, tower and real estate assets.The stock closed 30.78 percent or 5 points higher at 21.33 level on BSE.

      "Markets are off to a flattish start and the NSE (index) has hit the psychological 10,500 mark," said Anand James, chief market strategist at Geojit Financial Services. "Don't see much activity to push the markets higher as last week of the year is usually dull for financial markets."

      While Sensex heavyweight Reliance Industries gained 1.03% to close at 928, Infosys ended 0.39 percent or 4 points lower to 1,034 points.

    General Awareness

    CURRENT AFFAIRS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL COMPETITIVE EXAMS
    • 1. Which among the following Yoga Institutes has been selected as the first recipient of the Prime Minister's Award for outstanding contribution to promotion and development of Yoga in June 2017?
      a) Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute
      b) Krishnamacharya Yoga Mandiram
      c) Sivananda Yoga Vedanta Centers and Ashrams, Kerala and Tamil Nadu
      d) Yoga Institute, Mumbai

      2. Who is the current Central Vigilance Commissioner (CVC) of India?
      a) T.M. Bhasin
      b) K.V. Chowdary
      c) Rajiv
      d) K. Santhanam

      3. Who has been has renominated as its serving candidate at the International Court of Justice (ICJ) by India in June 2017?
      a) Justice Jasti Chelameswar
      b) Justice Ranjan Gogoi
      c) Justice Dalveer Bhandari
      d) Justice Pinaki Chandra Ghose

      4. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $ 275 million loan on 19th June, 2017 for improving urban services in 64 small towns in the State of which of the following?
      a) Andhra Pradesh
      b) Haryana
      c) Uttar Pradesh
      d) Madhya Pradesh

      5. Which among the following countries plans to host a summit for start-ups from SAARC nations in 2018?
      a) India
      b) Nepal
      c) Sri Lanka
      d) Bangladesh

      6. According to Fitch Ratings, India's GDP growth will steadily rise from 7.4% to ........ in 2018-19.
      a) 8.2%
      b) 7.5%
      c) 7.8%
      d) 8.0%

      7. Which among the following countries became the 71st country to ratify the United Nations TIR (Transports Internationaux Routiers) Convention, a move that will help boost trade through smoother movement of goods across territories?
      a) Japan
      b) Russia
      c) Germany
      d) India

      8. Indian Navy's first indigenously built Floating Dock (FDN-2), developed by Larsen & Toubro Ltd. (L&T), and was launched at:
      a) L&T's Shipyard in Kattupalli
      b) Hindustan Shipyard Limited, Visakhapatnam
      c) Mazagon Dock Limited, Mumbai
      d) Goa Shipyard Limited in Goa

      9. The BIO International Convention 2017 was held in:
      a) Dhaka
      b) San Diego
      c) Tokyo
      d) Jakarta

      10. Who is the current CEO of International Cricket Council's (ICC)?
      a) Zaheer Abbas
      b) Shashank Manohar
      c) David Richardson
      d) Narayanaswami Srinivasan

      11. Who earned the dubious distinction of being the first sitting high court judge to be awarded a jail term by the Supreme Court?
      a) Mr. Jasti Chelameswar
      b) Mr. Ranjan Gogoi
      c) Mr. CS Karnan
      d) Mr. Pinaki Chandra Ghose

      12. International Yoga Day is celebrated every year on:
      a) June 21
      b) May 21
      c) June 19
      d) July 21

      13. The 5th International Forum for Technological Development TECHNOPROM- 2017 was held in:
      a) Russia
      b) USA
      c) France
      d) Japan

      14. The oldest yoga trainer or teacher in the world is .....
      a) Elena Brower
      b) Seane Corn
      c) Tao Porchon-Lynch
      d) Amma Nanammal

      15. Who among the following is appointed as the U.S. Ambassador to India?
      a) Tim Wirth
      b) Kenneth Juster
      c) Frank E. Loy
      d) Paula Dobriansky

      16. Who among the following was appointed as Crown Prince of the Saudi Arabia?
      a) Mohammed Rehman
      b) Mohammed Sultan
      c) Mohammed Bin Salman
      d) Mohammed Ali Khan

      17. Which among the following Municipal Corporations has become the first local body in the country to issue municipal bonds?
      a) Hyderabad Municipal Corporation
      b) Mumbai Municipal Corporation
      c) New Delhi Municipal Corporation
      d) Pune Municipal Corporation

      18. Name the Uber Technologies Inc Chief Executive Officer, who has resigned under mounting pressure from investors over his leadership in June 2017.
      a) Bob Igor
      b) Elon Musk
      c) James Dimon
      d) Travis Kalanick

      19. SEBI has decided to levy a 'Regulatory Fee' of ........... on each subscriber of offshore derivative instrument (ODI), which will have to be collected by the registered foreign portfolio investor (FPI) that issues the ODIs.
      a) $2,000
      b) $1500
      c) $2500
      d) $1,000

      20. Under the Swachh Bharat Mission Gramin (SBM-G), rural ........... and rural ......... have declared themselves as the 4th and 5th Open Defecation Free (ODF) States of India.
      a) Andhra Pradesh, Odisha
      b) Bihar, Sikkim
      c) Uttarakhand, Haryana
      d) Karnataka, Punjab

      21. Who has been selected unanimously as the Opposition candidate for the presidential election to be held in July 2017?
      a) Mayawati
      b) Meira Kumar
      c) Sushilkumar Shinde
      d) Sharad Power

      22. Who has been taken oath as the Bihar Governor in June 2017?
      a) Vijay Kumar Choudhary
      b) Keshri Nath Tripathi
      c) Rajendra Menon
      d) Shankar Sharma

      23. Who is the current Prime Minister of Sweden?
      a) Fredrik Reinfeldt
      b) Stefan Lofven
      c) Goran Persson
      d) Ingvar Carlsson

      24. Which among the following countries has cleared the sale of 22 unmanned Guardian drones to India in June 2017?
      a) France
      b) Russia
      c) USA
      d) Germany

      25. India signed Loan Agreement for co-financing of part funding through World Bank for USD 240 million and USD 160 Million from AIIB for 24X7 Power for All in:
      a) Andhra Pradesh Project
      b) Madhya Pradesh Project
      c) Uttar Pradesh Project
      d) Himachal Pradesh Project

      26. The Reserve Bank of India (RBI) has expanded its Oversight Committee - formed to advice banks on which of the following issues?
      a) Stressed asset resolution
      b) Interest rates
      c) Unaccounted money deposited in the bank accounts
      d) All of the above

      27. RBI has asked banks to resolve .......... high value cases of bad loans within six months or face the prospect of being directed to go in for the new insolvency resolution mechanism as part of the strategy to rein in unacceptable level of non-performing assets (NPAs).
      a) 25
      b) 55
      c) 35
      d) 45

      28. The Central government has placed an order for 37 lakh doses of a rotavirus vaccine that promises to beat heat issues and requires no refrigeration. Rotavirus, is the leading cause of which of the following diseases?
      a) Small Pox
      b) Diarrhoea
      c) Dengue
      d) Polio

      29. The Ministry of External affairs celebrated the completion of 50 years of the Passport Act 1967 as the 5th Passport Seva Divas on -
      a) 24th May
      b) 24th June
      c) 24th March
      d) 24th April

      30. 'City Liveability Index' for measuring the quality of life in 116 major cities was launched by .....
      a) NITI Aayog
      b) Ministry of Urban Development
      c) Central Pollution Control Board of India
      d) Both a and c

      31. Central government announced another list of 30 cities for development as smart cities taking the total cities picked up so far to 90 under Smart City Mission launched on:
      a) July 25, 2016
      b) June 25, 2014
      c) June 25, 2015
      d) April 25, 2015

      32. Child victims of cyber crimes can now lodge their complaints at National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR)'s POCSO e-box. Which of the following is/ are the cyber crime/ cyber crimes included in complaints?
      a) Cyber bullying
      b) Cyber stalking
      c) Child pornography
      d) All of the above

      33. How many Arab States or Countries boycotting Qatar over alleged support for terrorism?
      a) 6
      b) 4
      c) 8
      d) 7

      34. Tata Power, has offered to sell a majority 51% stake in its debt-laden 4,000 megawatt (MW) Mundra Ultra Mega Power Project (UMPP) for just Rs.1. This Mundra Ultra Mega Power Project (UMPP) is located in:
      a) Rajasthan
      b) Haryana
      c) Punjab
      d) Gujarat

      35. Who among the following is/ are the recipients of this year Carnegie Medal of Philanthropy?
      a) Mei Hing Chak
      b) Julian Robertson
      c) Azim Premji
      d) All of the above

      36. According to a U.N. 'The World Population Prospects: The 2017 Revision' report, India to have bigger population than China by...
      a) 2050
      b) 2030
      c) 2024
      d) 2075

      37. SRO's Polar Satellite Launch Vehicle PSLVC38 successfully launched the 712 kg ........ Series Satellite along with 30 co-passenger satellites from Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota.
      a) Cartosat-1
      b) Cartosat-2
      c) Cartosat-3
      d) Cartosat-4

      38. Which among the following country/ countries cricket team has/ have been granted Test status by the International Cricket Council in June 2017?
      a) Afghanistan
      b) Ireland
      c) UAE
      d) Both a and b

      39. New 'Incredible India 2.0 campaign' will be launched by which of the following ministries of Government of India?
      a) Ministry of External Affairs
      b) Ministry of Health and Family Welfare
      c) Ministry of Tourism
      d) Ministry of Science and Technology

      40. Name the minister in the Madhya Pradesh, who was disqualified by the Election Commission from membership of any State legislature and contesting polls for the next three years for filing wrong accounts of election  expenditure.
      a) Gopal Bhargava
      b) Dr. Gaurishankar Shejwar
      c) Narottam Mishra
      d) Jayant Mallayya

      41. The Government has granted in-principle approval for a greenfield airport at:
      a) Jewar in Uttar Pradesh
      b) Jhansi in Uttar Pradesh
      c) Mangalore in Karnataka
      d) Tirupati in Andhra Pradesh

      42. India and Portugal have signed 11 bilateral agreements recently, who is the current Prime Minister of Portugal?
      a) Jorge Sampaio
      b) Antonio Costa
      c) Pedro Passos Coelho
      d) Jose Socrates

      43. The annual plenary meeting of the Nuclear Suppliers Group 2017 was held in:
      a) Berne
      b) Beijing
      c) Rome
      d) Moscow

      44. Who has become first turbaned Sikh woman Supreme Court judge of Canada in June 2017?
      a) Gulab Kaur
      b) Parbinderkaur Shergill
      c) Bibi Bhag Bhari
      d) Sahib Kaur

      45. Which space agency is launching a new Colorado High-resolution Echelle Stellar Spectrograph (Chess) sounding rocket on 27 June to study the vast interstellar clouds to understand more about the earliest stages of star formation?
      a) Japan Aerospace Exploration Agency
      b) Russian Federal Space Agency
      c) National Aeronautics and Space Administration
      d) Indian Space Research Organisation


      ANSWERS: 
      1-a, 2-b, 3-c, 4-d, 5-a, 6-b, 7-d, 8-a, 9-b, 10-c
      11-c, 12-a, 13-a, 14-c, 15-b, 16-c, 17-d, 18-d, 19-d, 20-c
      21-b, 22-b, 23-b, 24-c, 25-a, 26-a, 27-b, 28-b, 29-b, 30-b
      31-c, 32-d, 33-b, 34-d, 35-d, 36-c, 37-b, 38-d, 39-c, 40-c
      41-a, 42-b, 43-a, 44-b, 45-c

      Post a Comment

      Featured post

      Current Affairs - 23 June 2018

      General Affairs   Jammu And Kashmir Governor Meets Political Parties On Roadmap For Peace ...

      Copyright © 2016. Vikalp Education
      loading...